Zamieszczone przez ducker24
[O2] Podświetlenie LED wysiadania ( drzwi przednich )
Zwiń
X
-
[O2] Podświetlenie LED wysiadania ( drzwi przednich )
Niby miałem robić podświetlenie stóp/dywaników, ale niestety odpowiedni pin do CE nie dotarł :? .
Żeby jednak nie zmarnować "zapału" stwierdziłem, że zrobię podświetlenie wysiadania, bo to co jest w drzwiach oryginalnie to bardziej światełko ostrzegawcze, niż oświetlenie wysiadania/podłoża.
Stwierdziłem, że najłatwiej będzie to wykonać na zamiennikach LED-owych do małych oczek halogenowych ( 24 LED SMD 1,1W; akurat takie miałem pod ręką ). Są okrągłe ( średnicy ok. 30mm ) więc z wykonaniem otworu w tapicerce nie będzie problemu. Do wykonania otworu najlepiej użyć tzw. wiertła piórowego ( piórka ), nie polecam wiercenia otwornicą, bo w plastiku słabo idzie i brzegi wychodzą poszarpane.
Do "roboty" nie trzeba zdejmować tapicerki drzwi, wystarczy wyjąć lampkę podświetlenia.
Żeby montaż był łatwy otwór wywierciłem centralnie pod lampką oświetlenia, oczywiście w spodniej części tapicerki. Użyłem piórka o śr. 28mm ( przy wierceniu wychodzi troszkę większy ). Ostateczne dopasowanie do lampki wykonałem małym półokrągłym pilniczkiem ( tzw. iglakiem ) i papierem ściernym. Przed wierceniem otworu warto wyjąć lampkę podświetlenia, żeby nie uszkodzić jej od tyłu piórkiem.
Po wywierceniu otworu "wykańczamy" go tak, aby lampka wchodziła "na wcisk" - nie trzeba nić kleić ani przykręcać.
Do lampki przylutowujemy dwa przewody o dł. ok. 12-15 cm. Punkty lutowania widoczne są na fotce niżej. Polaryzacja ( + / - ) u mnie nie miała znaczenia, bo moje LED-y ( tak jak zdecydowana większość na rynku ) miała możliwość pracy przy napięciu zmiennym AC ( ma wbudowany mostek prostowniczy i przetwornicę DC/DC do zasilania LED-ów ). Jeśli nie będziecie pewni swoich LED-ów ( AC czy DC ) to przed złożeniem całości sprawdźcie "na krótko" czy świecą.
Po przylutowaniu kabelków do lampki przeciągamy je przez oba otwory i lutujemy do LED-a ( ja dołożyłem jeszcze małą wtyczkę przy samej lampce LED ).
Potem LED-a wciskamy na siłę w otwór, tak by wystawał od dołu z tapicerki na jakieś 1-2mm i wpinamy na miejsce ori lampkę. Powinno to wyglądać jakoś tak...
No i na koniec efekt przed i po ( żeby nie było wątpliwości to parametry obu zdjęć są takie same 1/17s, f/2,6, ISO 400 ).
Efekt jest naprawdę super, polecam taki "szybki" modzik na długie jesienne wieczory ( czas wyk. ok. 1 godz. ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
-
-
kross12
Zamieszczone przez winni77Dla mnie bomba - podeślij tego moda Skodzie, to gwarantuje, że prędzej czy później go wykorzystają, bo ori w lusterkach się nie umywa...
Komentarz
-
winni77, wykorzystali, tyle że w SII, OII to za niska półka :szeroki_usmiech . To w lusterkach też mam w planie podmienić, ale to trochę więcej zabawy i muszę najpierw przygotować odpowiedniego 3W LED-a.
Zastanawiam się czy nie zrobić sobie takiego podświetlenia "od spodu" auta jak jest w nowych VW ( oczywiście białego i działającego tak jak to podświetlenie w lusterkach a nie na styl "fast&furious" ). Mam kpl. LED-ów do dziennych ( 2x5szt ), ale nie da się ich wykorzystać tak jak chciałem ( przeróbka pod ori lampę dzienną w OIIFL ) więc pod spód są jak znalazł ( świecą naprawdę dobrze, są wodoszczelne i gotowe do podłączenia ), wystarczy dokręcić, podłączyć i powinno hulać...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kross12
kowal 2002, szkoda że Skoda nie poszła na łatwiznę i nie zrobiła jak VW w Sirocco tak że kopertówka jest zespolona z lampką pod drzwiami W takim wypadku wystarczy dorobić kostkę i wymienić podwójną lampkę
Masz jakieś foto jak wygląda spód auta z takim podświetleniem?
Komentarz
-
kowal2002 - napisz, gdzie nabyłeś te ledowe zamienniki do oczek halogenowych. Na Alledrogo nie ma (a tam ponoć jest wszystko...) :|Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
kowal 2002, hola , hola...jaka za niska półka skoda?,
nie wiem jak jest w SII ,ale w SI mam oryginalnie lampki pod wszystkimi 4 drzwiami takie w wersji classic wyposażenia (auto jest na bazie b5, wiadomo) i jeszcze oświetlenie podłogi z przodu, w wersji wyżej jest jeszcze podświetlenie podłogi z tyłu pod fotelami. Myślę, że SII jest lepiej oświetlony niż OII tak samo jak to ma miejsce SI vs OI.
Z tą Skodą różnie bywa zatem.... :P
Komentarz
-
-
Też ostatnio robiłem takie podświetlenie ale na paskach ledowych hermetycznych. Nie wiem czy to rozwiązanie nie jest lepsze, bo nie trzeba niszczyć tapicerki w sensie wycinać, no i szybkość montażu dużo większa a efekt ten sam. Koszt 18zł a świeci tak klik
Dublin999 najłatwiej będzie pod tylną lampke oświetlenia kabiny tylko czy to ma sens robić tylne drzwi ?
Komentarz
-
-
KAMLOT, Eidos71, lampki do nabycia w sklepach z oświetleniem, w marketach i także na allegro ( wpisz w wyszukiwarkę LED G4 i będzie tego trochę do wyboru ).
sew1981 chodziło mi, że Octavia to za "niska półka" dopiero w Superb I / II tego typu oświetlenie.
dublin999 jeszcze nie wiem, ale będę sprawdzał, czy moduł w drzwiach obsłuży lampkę, bo też chce tam dać LED-y. Z lampką sufitową to średni pomysł, bo podświetlenie będzie się też zapalać przy zamkniętych drzwiach ( i to w obu na raz ).
conan można i na paskach, ja wolę punktowo, paski jakoś źle mi się kojarzą :wink: .
Muszę jeszcze wymienić żarówki w tych ori lampkach na LED żeby światełko ładnie komponowało się z podświetleniem.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
No to lusterko kierowcy zrobione, ale jest z tym trochę rzeźby więc polecam tylko zapaleńcom. Ewentualnie jak ktoś chce mieć podświetlenie w kolorze białym LED, ale bez szału "jasnościowego" to można spróbować dać jakieś najmocniejsze zamienniki LED W5W.
Ja użyłem pojedynczej diody LED o mocy 3W ( chyba firmy CREE ) z odpowiednim driver-em. Niestety żeby taki LED był w miejscu ori żarówki trzeba zniszczyć obudowę ( odciąć górę i dwa boki ) więc ewentualny powrót do żarówki jest możliwy po zakupieniu drugiej nowej oprawki do lusterka. Jako, że to podświetlenie nie świeci za długo, to radiator do LED-a też nie musi być jakiś duży ( i tak nie zdąży się nagrzać ). Ja użyłem kawałka aluminiowego kształtownika o przekroju kwadratu ( ok. 3 cm długości ). Led przykręcony przez pastę termiczną do kształtownika dwoma małymi wkrętami i całość wklejona na silikon do ori "oczka" w lusterku.
Driver najlepiej było by zainstalować wewnątrz drzwi ( mniej wilgoci ), ale to dużo dodatkowego rozbierania i zabawy w przeciąganie przewodów. Na szczęście płytka driver-a jest na tyle mała ( 1,2cm x 1,2 cm ), że zalana silikonem ładnie mieści się wewnątrz lusterka.
Efekt jest doskonały i myślę, że spokojnie można sobie darować mocniejsze LED-y 5W czy nawet 10W, mój 3 watowy doskonale daje radę. Jak będę robił lusterko pasażera to wsadzę najpierw na próbę zamiennik LED-owy W5W i wrzucę porównanie W5W vs. LED W5W vs. LED 3W.
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
To ja trochę odgrzeje temat
Zamontował ktoś może już takie oświetlenie na tylnych drzwiach?O1 1.9 TDI AHF
Był Czarny Oszust jest S-Max
Komentarz
-
-
skoro kotlet odgrzany to i ja mam pytanie :
gdzie dostanę tego typu oprawki do G4 ?
ledy i podłączenie mam ale jedyne oprawki, które znajduję to meblowe kloce a tak to same żarówki wszędzie wyskakują :|
[ Dodano: Pon 19 Maj, 14 18:24 ]
no to można je dostać tutaj :
dzięki kowal 2002
[ Dodano: Sob 13 Wrz, 14 20:24 ]
no to mam i ja :diabelski_usmiech
a wykonał autor przy okazji większej robotyByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Jak będę robił lusterko pasażera to wsadzę najpierw na próbę zamiennik LED-owy W5W i wrzucę porównanie W5W vs. LED W5W vs. LED 3W.
ObrazekPozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
robreg, fakt, zapomniałem, ale teraz są dosyć dobre ( mocne ) zamienniki W5W za niewielkie pieniądze więc warto spróbować. Ja finalnie wrzuciłem te co do drzwi ( Wally dał linka wyżej - ) i całość zalałem bezbarwnym uszczelniaczem dekarskim - działa bez problemu już ze dwa lata.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
A jak by zamontować pod drzwi lampki co są pod rejestrację?
Do sprzedania:
*PRZEŁĄCZNIKI SZYB CHROM ZIELONE PODŚWIETLENIE
*PRZEŁĄCZNIKI SZYB I REGULACJA LUSTEREK
*PRZEPŁYWOMIERZ BOSCH SKODA 038906461C
*GRILL
*KRATKA + ZAŚLEPKI ZDERZAKA PRZEDNIEGO
*STEROWNIK PDC 1Z0919475
*ZAWÓR PODCIŚNIENIA 1K0906627A
*ZBIORNICZEK SPRYSKIWACZY 4L
*USZCZELKA SZYBY PRAWA PRZÓD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawciolA ja chce zamontować to:
http://allegro.pl/lampka-oswietlenia...697366689.htmlPozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregZamieszczone przez slawciolA ja chce zamontować to:
http://allegro.pl/lampka-oswietlenia...697366689.htmlByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
Komentarz